2017. május 6., szombat

13. nap - május 6 - SZOMBAT


13. nap

Hogyan találd meg Krisztust (2)

„Rendben” – mondhatná valaki – „ha igaz, hogy menekülünk Isten elől, mit tehetnünk ez ellen? Hogyan adjuk át magunkat Neki?” 
Elsősorban,  a  jelenleginél  valami  jobbra  kell  vágynunk.  Ez  a  vágy  nem  bukkan  fel magától. Csak Istentől, a Fiútól és a Szentlélektől származhat. A Szentháromság folyamatosan munkálkodik annak érdekében, hogy elvezessen bennünket erre a megértésre. 
Másodsorban, szükségünk van arra, hogy a megváltási tervet minél mélyebben megértsük. Isten nem kényszerít minket, hogy megismerjük Őt, ellenben nekünk kell abban a légkörben helyet foglalnunk, ahol létrejöhet ez a megismerés, ahol Isten Igéjét olvassák, hirdetik és mutatják be. Isten nem fogja ránk kényszeríteni a megváltási tervet. Az elfogultak, a fanatikusok általában szeretnék megelőzni a Szentlelket, aki csendesen szólít meg, szelíd hangon, s ilyenkor hátulról toloncolnának másokat, s közben eltávolodnak Istentől. Isten azonban nem agresszív. Ő mindig a mi oldalunkon áll, de nem kényszerít, és nem hagy magunkra. Amikor menekülünk, követ bennünket. 
Harmadik  lépésként  el  kell  fogadnunk,  hogy  menekülünk  előle,  hogy  különböző  módon próbálunk  megszabadulni Tőle.  Ha  önvizsgálatot  tartunk,  elismerjük  bűnös  voltunkat. Isten munkája nem hiábavaló. Segít abban, hogy győzzünk saját magunk fölött, ám nem azzal a céllal teszi, hogy megrekedjünk hibáinkban, hanem hogy őszintén, kibúvók és különleges elvárások nélkül elismerjük gyengeségünket. 
A legnehezebb azonban az utolsó lépés. Ezen a szinten próbálunk ismét menekülni. El kell ismernünk, hogy nem vagyunk képesek magunkat megváltoztatni. Isten mindenhová követ, ám nem segíthet addig, míg nem jutunk el a nagy szükség kapujába. Csakhogy a tékozló fiúhoz hasonlóan nem akarunk Jézushoz jönni, míg nem fogynak el összes javaink.
„Az Úr semmit sem tehet az ember megmentésére, amíg az meg nem győződik saját gyengeségéről, le nem vetkőzi minden önelégültségét, s alá nem veti magát Isten irányításának. Ekkor kaphatja meg az ajándékot, melyet Isten nyújtani kíván. Ő semmit sem tart vissza a szükségét átérző lélektől.” (Jézus élete, 300. old.)
Aki  úgy  próbálja  megkeresni  Krisztust,  hogy  előbb  nincs  tudatában  legnagyobb szükségének, s nem érti meg, hogy saját erőforrásai nem elegendőek, általában elkeseredik. Mint ahogyan sokan nem hajlandók biztosítást kötni javaikra, míg le nem ég a házuk, olyanok azok is, akik nem érzik, hogy szükségük van Krisztusra, míg nem élnek át keserű tapasztalatokat.  Ez  azt  jelenti,  hogy  tudatában  vannak  a  különbséget  tevő  szükségletnek, ám sosem érik el az odaszentelődést, azt a pontot, amely az engedelmességet és az önmegtagadást jelenti. 
Volt  valaha  olyan  érzésed,  hogy  Isten  nem  törődik  veled?  Érezted  azt,  hogy  nem ismeri a lakcímedet vagy a telefonszámodat? Akkor talán még nem jutottál el az odaszentelődési pontra. Talán még mindig azt hiszed, hogy mindent megtehetsz egyedül.
Nem találjuk meg Krisztust, míg nem keressük teljes szívvel, s míg nem lesz számunkra az Ő keresése élet-halál kérdése. Nem találhatjuk meg, míg nem mondunk le önmagunkról és minden más erőforrásunkról. Amikor ráeszmélünk szükségletünkre, az egyetlen dolog, amit tehetünk, hogy elismerjük gyengeségünket, és kérjük, hogy Isten vegye át az irányítást.

Hogyan jutunk el oda, hogy felismerjük szükségletünket?
Két út van, s sajnos a legtöbben közülünk a széles úton járunk. Folytatjuk a menekülést.  Mint  ahogyan  C.  S.  Lewis  is  írja:  „Hasonlóképpen  itt  is;  akkor  ér  a  meglepetés,  amikor  az  élet  borzadályából  részesülünk  az  általunk  követett  vezérfonalon  haladva.  Mindig  sokkol,  amikor  életet  találunk  ott,  ahol  azt  képzeljük,  hogy magunkra vagyunk. »Vigyázat! Él!« – kiáltjuk. S épp ez az a pont, ahonnan sokan sarkon fordulnak. […] Egy személytelen Isten – remek. A szépet, az igazságot és a jót szerető Isten az elménkben – már jobb. Egy alaktalan életerő, amely végig- fut rajtunk, egy hatalom, amelyhez csatlakozhatunk – a legjobb. Ám maga Isten, az élő, aki a kötél másik végét húzza, s végtelen sebességgel közeledik, a vadász, a király, a férj – ez már egészen más! Eljön a pillanat, amikor a tolvajt játszó gyerekek hirtelen elhallgatnak: vajon nem valóságos léptek hallatszanak a folyosóról? Eljön a pillanat, amikor azok, akik a vallással foglalatoskodtak…,hirtelen visszavonulnak. Tényleg nem találtuk meg Őt? Sose gondoltuk volna, hogy ide jutunk! Vagy, ami még fájdalmasabb, vajon Ő megtalált minket?” (Miracles, 96–97. old.) 
Ha rádöbbensz, hogy elmenekültél Isten elől, pedig évek óta gyülekezeti tag vagy, és most meg akarod keresni Őt, állj oda, ahol Isten elvégezheti a munkát. Társulj azokkal, akiket érdekel a mélységesebb keresztényi élet és tanulmányozz velük együtt. Keresd az alkalmat, hogy Ő elvégezhesse a különleges munkát, amelyben megérinthet a Szentlélek. Borulj térdre az Ige előtt, s elmélkedj Krisztus életéről. 
Ne menekülj, ne fuss! Kérd Istent teljes erődből, hogy kegyelme által állítson meg a futásodban. A hit és a kegyelem Isten ajándékai, s Ő kész bárkinek felajánlani ezeket. Nem  változtathatod  meg  a  szívedet,  nem  tudsz  újjászületni.  Nem  tudsz  megtérni,  ám annyit  tehetsz,  hogy  magadhoz  engeded  Őt.  Ne  várd,  hogy  megérkezzen  a  megfelelő szónok. Ne várd, hogy az életed jobbra forduljon. Ne várd, hogy a hosszú és szenvedéssel teli életen túl legyél. Szeretnélek meghívni, hogy vedd le a Bibliádat a polcról, töröld le a port róla, s naponta olvass el egy fejezetet az evangéliumokból, ahol Krisztus élete van bemutatva. Ha befejezted, kezdd újra, keress új gondolatokat és imádkozz azért, amit olvastál. Adj lehetőséget Istennek. Ő ezt a lehetőséget várja tőled.
Ha teljes szívvel keresed Istent, minden bizonnyal megtalálod Őt, mivel „egyetlen ima sem emelkedik a magasba, még a leghalkabban elmondott sem, egyetlen könny sem hull, még a legtitkosabb sem, egyetlen őszinte érzület, még a leggyengébb sem fejeződik ki annak érdekében, hogy elősegítse Isten megismerését anélkül, hogy a Szentlélek ne jönne a fogadására. Még mielőtt elhangzana az ima, vagy mielőtt a szív vágya ismertté válna, Krisztus kegyelme az emberi lélek segítségére siet.” (Palabras de Vida del Gran Maestro, 162. old.)
Köszönöm  Istennek,  hogy  minden  nap  megkeres.  És  te?  Én  meg  akarom  engedni Neki,  hogy  vegyen  a  karjába,  találjon  meg,  de  nem  csak  keresztényi  életem  kezdetén, hanem egész életemben. Szeretnél velem tartani ezen élő és Istennel szerzett személyes tapasztalatban? 
„Szerető  Atyánk,  közülünk  sokan már  egy  ideje azt  hittük,  hogy  próbálunk  megkeresni Téged, a valóságban azonban menekültünk előled. Köszönjük, hogy követtél, és nem hagytál magunkra. Segíts, kérünk, hogy naponta egyre közelebb kerüljünk Hozzád, megismerjünk Téged, hogy nyugalmat leljen a lelkünk. Köszönjük, hogy bőségesen árasztod ránk irgalmadat és szeretetedet. A Jézus nevében, ámen.”

Isten azért teremtett, hogy naponta Vele járj 
Isten  nem  erőszakos.  Mellettünk  marad,  nem  hagy  el,  ám  nem  kényszerít.  Amikor menekülünk, utánunk ered. 
Aki próbálja úgy keresni Krisztust, hogy előbb nem érzi legnagyobb szükségét, s nem érti meg, hogy saját erőforrásai elégtelenek, végül elcsügged. Ha felismerjük szükségletünket, az egyetlen dolog, amit tehetünk az, hogy elismerjük gyengeségünket, s kérjük, hogy Isten vegye át az irányítást. Ha rádöbbensz, hogy menekülsz Isten elől, még ha évek óta gyülekezeti tag vagy is, de most szeretnéd megtalálni Őt, állj oda, ahol Isten elvégezheti érted a munkát.
„Akik  azonban magukra öltik  Isten  teljes  fegyverzetét ,  s  naponta időt  szentelnek    az elmélyedésre, az imára és a Szentírás tanulmányozására, azok a mennyel állnak kapcsolatban, és megmentő, átalakító hatást gyakorolnak a körülöttük élőkre.  Gondolataik  emelkedettek,  törekvéseik  nemesek  lesznek.  Világosan  megértik  az  igazságot és Isten iránti kötelességeiket. Vágyakozni fognak az ártatlanságra, a világosságra, a szeretetre és a többi mennyei adományra.” (Bizonyságtételek, 5. köt., 112. old.)

Isten terve ma az életemben

A következő üzenetet kaptam Istentől a mai napra:
__________________________________________________________ ______ ________________________________________________________________________________________________________________________________ ________________________________________________________________

Mit vár el tőlem Isten:
________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________

Isten terve a mai napomra

Reggel: __________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________

Délben: __________________________________________________________ ________________________________________________________________________________________________________________________________ ________________________________________________________________

Este: Korábban térjek nyugovóra, _____________________________________ ___________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________

Személyek, akikért imádkozom:
1.  _____________________________
2. _____________________________
3.  _____________________________
4.  _____________________________
5.  _____________________________
6.  _____________________________
7.  _____________________________
8. _____________________________
9. _____________________________
10. ____________________________


Jegyzetek ________________________________ ________________________________ ________________________________ ________________________________ ________________________________ ________________________________ ________________________________ ________________________________ ________________________________ ________________________________ ________________________________

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése